Site Overlay

Waarom is het keurmerk erkend boekhouder nodig?

Nederland telt in 2019 ongeveer 125.000 boekhouders, waarvan ongeveer 25.000 ZZP-ers (bron: CBS.nl).

De praktijk heeft uitgewezen dat een keurmerk nodig is om bescherming te bieden tegen boekhouders die het belang van de klant niet voorop stellen of slechte kwaliteit leveren. Het beroep boekhouder heeft geen beschermde titel zoals dat bijvoorbeeld wel geldt voor een accountant. Iedereen kan zichzelf dus boekhouder noemen en een boekhoudkantoor of administratiekantoor starten. Door deze vrijheid bestaat er een enorm verschil in de kwaliteit van de geleverde dienstverlening.

keurmerk erkend boekhouder is nodig

Verantwoordelijkheid

Omdat de ondernemer wel zelf verantwoordelijk blijft voor de administratie en aangiftes kan de verkeerde boekhouder voor grote problemen zorgen. Vooral wanneer je er rekening mee moet houden dat het definitief vaststellen van de aangifte door de belastingdienst enige tijd duurt, maar dat er bij onregelmatigheden wel tot 7 jaar terug gekeken kan worden.  

Toegevoegde waarde

Dit Keurmerk is gemaakt om boekhouders die betrouwbare dienstverlening en goede service bieden te kunnen onderscheiden. Voor ons is het belangrijk dat een erkend boekhouder een waardevolle dienst verleent aan de klant. Daarom toetsen wij onze leden onder andere op het adviseren van hun klanten om financieel gezond te ondernemen.

Door middel van het keurmerk kunnen ondernemers gemakkelijk herkennen welke boekhouders betrouwbaar zijn.

Lees meer over het ontstaan van het keurmerk.