Site Overlay

Waarom is het keurmerk erkend boekhouder nodig?

keurmerk erkend boekhouder is nodig

Nederland telt in 2019 ongeveer 125.000 boekhouders, waarvan ongeveer 25.000 ZZP-ers (bron: CBS.nl).

De praktijk heeft uitgewezen dat een keurmerk nodig is om bescherming te bieden tegen boekhouders die het belang van de klant niet voorop stellen of slechte kwaliteit leveren. Het beroep boekhouder heeft geen beschermde titel zoals dat bijvoorbeeld geldt voor een accountant. Iedereen kan zichzelf dus boekhouder noemen en een boekhoudkantoor of administratiekantoor starten. Door deze vrijheid bestaat er een enorm verschil in de kwaliteit van de geleverde diensten.

Het vertrouwen van de klant

Klantvertrouwen

Ondernemers besteden hun boekhouding uit omdat ze er zelf onvoldoende van weten of er de tijd niet aan willen besteden. Veel ondernemers denken hierbij ook dat de verantwoordelijkheid voor hun boekhouding is uitbesteed, maar niets is minder waar. Omdat de ondernemer zelf verantwoordelijk blijft voor de administratie en aangiftes kan de verkeerde boekhouder voor grote problemen zorgen. Vooral wanneer je er rekening mee moet houden dat het definitief vaststellen van de aangifte door de belastingdienst enige tijd duurt, en dat er bij onregelmatigheden wel tot 7 jaar terug gekeken kan worden.  

Wij hebben ondernemers gevraagd of ze meer vertrouwen zouden hebben in het werk van hun boekhouder wanneer deze gecontroleerd wordt door een keurmerk. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de ondernemers de toegevoegde waarde van een keurmerk ziet voor hun boekhouder. Een kleine groep is zelfs bereid extra te betalen voor deze zekerheid.
Deze resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek onder Nederlandse ondernemers die hun administratie hebben uitbesteed aan een boekhoud- of administratiekantoor.

Toegevoegde waarde

Dit Keurmerk is gemaakt om boekhouders die betrouwbare dienstverlening en goede service bieden te kunnen onderscheiden. Voor ons is het belangrijk dat een erkend boekhouder een waardevolle dienst verleent aan de klant. Daarom toetsen wij onze leden onder andere op het adviseren van hun klanten om financieel gezond te ondernemen.

Door middel van het keurmerk kunnen ondernemers gemakkelijk herkennen welke boekhouders betrouwbaar zijn.

Lees meer over het ontstaan van het keurmerk.